Droždí lahůdkové

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně ale dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta…

34,60 Kč 173 Kč 346 Kč od 34,60 Kč
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy na použití:

karbanátky
přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu
drožďová pomazánka
smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky
vajíčková pomazánka
orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami
bazalkové pesto
rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)
smetanové omáčky
rizota
saláty
dušená zelenina
luštěninová jídla
na chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?

glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti
pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ

 

Složení
Inaktivované sušené kvasnice. Může obsahovat stopy lepku.

Skladování
Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.


Legislativní zařazení  Droždí jedlé - sušené.

Země původu Francie

 

Trvanlivost 14 měsíců

Kód Kód: 209/100 209/500 209/501 Zvolte variantu
Jméno značky: CountryLife
Kategorie: Pomocníci na pečení a vaření, ochucovadla, koření

COUNTRY LIFE s.r.o.

Nenačovice 87
266 01 Beroun 1