Jáhly

Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Potěší vás jejich snadná příprava a široké využití v kuchyni. Jsou skvělým základem pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

5,70 Kč 28,50 Kč 57 Kč od 5,70 Kč
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové.

Tipy a recepty:

polévky - jak přidat jáhly do polévky se dozvíte v jarních Dobrotách 2015 na str. 12
sladké pečení - tipy na sladké dezerty z jáhel najdete v časopise Dobroty léto 2014 na str. 10 a také v jarních Dobrotách 2013 na str. 8
kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických
Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.

Jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu.

Složení
Jáhly - proso seté. Může obsahovat stopy lepku.Skladování


Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %. Skladujte na suchém a chladném místě.


Legislativní zařazení  Jáhly.


Země původu  Ukrajina

Trvanlivost  8 měsíců

Kód Kód: 302/100 302/500 302/501 Zvolte variantu
Jméno značky: CountryLife
Kategorie: Obiloviny
Záruka: 8 měsíců

COUNTRY LIFE s.r.o.

Nenačovice 87
266 01 Beroun 1