Umeocet

Umeocet má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma. Výborně se hodí do salátových zálivek. Využijete ho při přípravě kulajdy nebo čočky na kyselo a také na dochucení všech pokrmů, kam potřebujete dodat slano-kyselou chuť.

14 Kč 35 Kč 70 Kč 105 Kč 140 Kč od 14 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu

Nejedná se ve skutečnosti o ocet, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných švestiček – umeboshi.
Výrobce MUSO uvádí, že umeocet pomáhá při nechutenství, zažívacích potížích a únavě. (zdroj: zde)

Tipy na použití:

ume zálivka s medem – rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžící umeocta a 1 lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
jogurtový ume dresink – smíchejte 1 malé balení kysané sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeocta a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát
ochucení kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek...
výroba kvašené zeleniny (pickles) – návod najdete v Dobrotách podzim 2015 na straně 13
nápoj z umeocta – malá lžička do sklenice vody; osvědčený prostředek proti únavě z horka
zeleninové soté – recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
salát z avokáda a bílé ředkve – recept je popsán na straně 9 v Dobrotách léto 2013
bramborový salát s čočkou a aromatickou zálivkou – recept je uveden na straně 16 v Dobrotách zima 2015–16
Výroba umeocta:
Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestiček – umeboshi.

Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře.
V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.
Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.
Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.
Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.

Další UMEprodukty:

umeocet COUNTRY LIFE, 200 ml
umeboshi COUNTRY LIFE
umeboshi MUSO
umeboshi pasta bio MUSO

Složení
Ume švestkový ocet bílý 61 % (ume švestky 80 %, jedlá sůl mořská 20 %), shiso listy, jedlá sůl mořská. Může obsahovat stopy lepku.

Skladování
Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před slunečním světlem.


Legislativní zařazení   Ocet - ovocný.

Země původu  Japonsko

Trvanlivost  12 měsíců

Kód Kód: 368/100 368/250 368/500 368/750 368/751 Zvolte variantu
Jméno značky: Sunfood
Kategorie: Olej, Ocet, Sójové omáčky
Záruka: 1 rok

SUNFOOD s.r.o., Čs. odboje 800, 51801 Dobruška, tel. 494-629150-3, fax 494-629155